Dwayne Kemp. ‘De dood heeft mij veranderd’

Foto door: Marco de Swart

Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
,,Ik kijk eigenlijk nooit zo vaak in de spiegel. Ik ben niet echt heel erg met uiterlijk bezig. Ik let wel op mijn kleding en dat ik er verzorgd uitzie. Met een kapotte broek zul je mij niet snel op straat zien lopen. Als ik in de spiegel kijk, zie ik vooral een wereldkampioen en een sportman. Ook zie ik iemand die de hele wereld over is geweest, die op jonge leeftijd al veel heeft meegemaakt.”

Je bent jong en hebt toch al behoorlijk wat tatoeages. Waar staan deze voor?
,,Eén van de teksten is in het Spaans, er staat: ‘Na regen komt zonneschijn’. Ook heb ik een aantal rozen die staan voor mensen die mooi van buiten, maar lelijk van binnen zijn. Daar lopen er veel van rond, heb ik door de jaren heen gemerkt. Mensen die in je gezicht aardig doen, maar achter je rug om over je roddelen. Het zit me niet dwars, ik laat ze gewoon links liggen. Een andere tekst is voor mijn oma, die een tijdje geleden overleden is.”

Jouw collega-honkballer Gregory Halman is pas om het leven gebracht. Hoe beïnvloedt dit jou?
,,Het was alsof de tijd stilstond. Ik kan het nog steeds moeilijk geloven. Gregory was meer dan een vriend, we waren praktisch familie. Ik ken hem sinds mijn vijfde en was kind aan huis bij hem en zijn familie.”

De band tussen jullie was sterk. Hoe is dit zo gekomen?
,,Omdat we beiden op jonge leeftijd in het Nationale Team kwamen, zagen we elkaar vaak. Die band tussen ons werd door de jaren heen steeds sterker. We kennen elkaars familie ook goed. Hij was mijn grote broer, maatje en raadgever. Wanneer ik in een dip zat, pepte hij me op. Ik kon met alles bij hem terecht.”

Ben je hierdoor anders over het leven gaan denken?
,,Zeker. Je beseft opeens dat het leven niet vanzelfsprekend is, dat het in een seconde over kan zijn. Wanneer je een dierbare verliest, gaan je ogen open. Ik heb nog steeds een brok in mijn keel. Gregory was een sterk en talentvol persoon, hij had zijn hele leven nog voor zich. Bij iedere bal die ik in de toekomst ga slaan, zal ik aan hem denken.”

Toen je oma twee jaar geleden overleed, moest je terug naar Amerika. Hoe was dat?
,,Het was erg moeilijk. Ik miste de steun van mijn familie. Gelukkig waren er daar ook veel mensen die zich om me bekommerden. De dood van mijn oma heeft me veranderd. Zij betekende erg veel voor me. Vroeger was ik een jongen die gevoelloos was, dat is nu wel anders.”

Hoe was het leven in Amerika?
,,Mijn tijd bij de Chicago Cubs was erg leuk. Het eerste jaar woonde ik in hotels, zodat de organisatie je in de gaten kon zouden. Als ik bij wijze van spreken een broodje wilde halen, vroegen ze zich af wat je ging doen. Misschien waren ze bang dat we foute dingen gingen doen. Na een jaar woonde ik met een paar andere honkballers in een appartement, waardoor we iets meer vrijheid hadden. Ik heb daar veel mooie wedstrijden gespeeld en andere belangrijke honkballers ontmoet.”

Waarom kwam je terug?
,,Ik kampte al een tijdje met blessures waardoor ik niet in topvorm was. Hopelijk kan ik ooit weer terug naar Amerika. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik er meer uit kon halen.”

Honkbal is één van de minder populaire sporten in Nederland. Hoe ben je begonnen?
,,Mijn vader speelde op hoog niveau. Als 3-jarige jongen wou ik ook spelen, maar moest ik nog een jaar wachten. Ik ben me toen onder een valse naam ingeschreven. Ze zijn er nooit achtergekomen. In Aruba, waar ik vandaan kom, is honkbal veruit de populairste sport. Mijn broertje speelt het ook.”

Het had niet veel gescheeld of je was voetballer geweest…
,,Inderdaad. Ik kan ook redelijk voetballen, ben zelfs ook gescout voor Sparta, wat ik afgewezen heb. Ik kan namelijk heel lang zonder voetbal, maar geen dag zonder honkbal. Voetbal is leuk om met vrienden te spelen, honkbal daarentegen is mijn leven. Ik besloot daar voor 100 procent voor te gaan.”

Wat is er zo bijzonder aan honkbal?
,,Honkbal is een geweldige sport. Als je het eenmaal door hebt, ga je het leuk vinden. Een aantal vrienden van me snapte er eerst niets van. Pas toen ze zich erin gingen verdiepen, vonden ze het leuk. Nu gaan ze bijna iedere wedstrijd mee. Wanneer ik op het veld sta, voel ik me een klein kind dat net een Playstation heeft gekregen. Ik kan niet zonder die handschoen en die knuppel.”

Wat doe je als je niet honkbalt?
,,Dan ga ik naar mijn familie en vrienden op Aruba. Mijn moeder en mijn broertje wonen daar nog steeds. Van april tot september heb je een competitie. Zodra deze klaar is, vertrek ik weer. Toen ik net terug was uit Panama, ben ik de eerste vier dagen thuis gebleven. Vrienden en familieleden belden me de hele tijd, maar konden me niet bereiken, omdat mijn telefoon op stil stond. Die tijd heb ik echt nodig om bij te komen. Na deze dagen neem ik weer contact op met iedereen.”

En dan barst het feest los?
,,Nee. Ik vind het leuker om tijd met mijn vrienden of vriendin door te brengen. Soms gaan we spontaan met zijn allen bowlen. Drinken doe ik weinig en sigaretten raak ik niet aan. Af en toe een shotje black label vind ik wel lekker, maar die zoete troep drink ik niet.”

Word je nu vaak herkend?
,,Nu we wereldkampioen zijn geworden steeds meer. Laatst ging ik een patatje halen in de snackbar. Ik kreeg toen de patat gratis in ruil voor een handtekening.”

Ben je tevreden met je spiegelbeeld?
,,Zeker, ik heb niets te klagen. Van jongs af aan let ik op mijn gezondheid en sport ik veel. Ik zit sinds mijn 9de in het nationale team en heb al veel bereikt. Ik kan wel zeggen dat ik zeer tevreden ben.”

Bio

Naam: Dwayne Kemp (1988) woont met zijn vader en broertje in Rotterdam West.

Opleiding: De Rotterdam Unicorns Academy op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs, Sport en Beweging op het Albeda College.

Loopbaan: Neptunus (vanaf 6 jaar), nationale team (vanaf 9 jaar), 2008-2010: Chicago Cubs in de Verenigde Staten. 2010-nu: infielder bij Neptunus. Oktober 2011: wereldkampioen met het Nederlands honkbalteam. 

Prive: heeft een vriendin.

Geschreven voor het AD Rotterdams Dagblad, 8-12-2011.

Please follow and like us:
error5
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

2 Comments

 1. susan kemp-chung

  Haai Brenda leuk verhaal met mijn zoon Dwayne. Love it.

  groetjes
  Susan Kemp-Chung

  1. Brenda

   Hoi Susan,

   Wat leuk dat u het gelezen heeft! Het was een erg leuk interview.

   Groetjes Brenda

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top