Fotograaf legt rage ‘planking’ vast op gevoelige plaat

Voor het AD Rotterdams Dagblad. Plaatsing: 06-06-2011

Ook Rotterdam raakt langzaam in de ban van ‘planking’. Op de meest vreemde plekken gaan mensen zo stijf als een plank liggen. Het fenomeen is overgewaaid vanuit Australië, maar ook Rotterdam moet er aan geloven. Fotograaf Steven van der Graaf wijdt er een reportage aan.

BRENDA STOTER

Planking, de Australische hype waarbij er foto’s worden genomen van mensen die met hun gezicht naar beneden volledig stijf op een ongebruikelijke plek liggen, begint ook in Rotterdam een rage te worden.

,,Het is een opkomend fenomeen,’’ zegt de Rotterdamse amateurfotograaf Steven van der Graaf, die de ‘sport’ enkele maanden geleden op Youtube ontdekte. Sindsdien is hij zo gefascineerd door de rage, dat hij vastbesloten is om er een fotoreportage van te maken.

Zijn plankers zoekt hij via Twitter. Volgens de fotograaf is Rotterdam de perfecte stad om de kunst van het planken te beoefenen. ,,Ik doe het ook om Rotterdam weer op de kaart te zetten. Op deze manier kunnen we laten zien wat een bruisende en creatieve stad we hebben,’’ legt hij uit. Een achterliggend doel heeft hij niet, het is vooral grappig bedoeld.

Van der Graaf heeft veel creatieve ideeën. De toonbank van de warenhuis V&D, de trappen van de Koopgoot en de fietsenrekken in de stad zijn volgens hem ideale locaties om op te planken. ,,Op de trappen van de Koopgoot kun je bijvoorbeeld een triple plank maken, waarbij meerdere mensen op de treden liggen,’’ zegt hij enthousiast.

Om een goede planker te zijn, hoef je niet over een speciale gave te beschikken. De Rotterdammer is van mening dat iedereen het kan.
,,Je moet goed een plank na kunnen doen en kaarsrecht kunnen liggen. Ook is het belangrijk dat je geen schaamte kent. Mensen kijken toch een beetje raar op als je middenin de stad ergens op de grond gaat liggen.’’ Een stel goede buikspieren komt ook wel van pas.

De nieuwste rage is evenwel niet zonder gevaar. Vorige maand overleed de Australiër Acton Beale (20), die een smak maakte van zeven hoog. Het bizarre is dat planking door de dodelijke valpartij meteen onder de aandacht kwam en navolging kreeg in Nederland. In Utrecht, Delft en Boxmeer doken plotsklaps plankers op.

Planking is geen gevaarlijke sport. Het kan ook gewoon in huis.

Fotograaf Van der Graaf vindt ondanks het ongeluk in Australië planking geen gevaarlijke sport. ,,Je kiest zelf de locatie. Je kunt bijvoorbeeld ook op het zebrapad gaan liggen, maar dan moet je wel uitkijken dat er geen auto’s aankomen,’’ zegt hij lachend.
De aparte plekken die tijdens de fotoreportage worden uitgekozen, zijn niet gevaarlijk. ,,Een railing van een balkon op de veertiende verdieping wel. Daar beginnen we dan ook niet aan.’’

Zelf doet hij niet aan planking. ,,Daar ben ik een beetje te oud voor. Je moet op deze leeftijd weten wat je wel en niet meer kunt doen,’’ vindt de 44-jarige fotograaf. Hij zoekt vooral jongeren die hun kunsten willen vertonen. De foto’s komen op zijn website www.stevengraaf.nl te staan. Daar kunnen plankers zich ook aanmelden.

Ondanks de verspreiding via Twitter hebben slechts drie geïnteresseerden zich aangemeld. Hij hoopt dat dit er meer worden. Rond de 20ste van juni wil hij de plankers vereeuwigen in een fotoreportage. Afhankelijk van het weer en de schema’s van de plankers, zal de fotograaf een aantal dagen snapshots schieten in het centrum. ,,Wie weet rolt er wel een flashmob uit, dat zou mooi zijn.’’

 

 

Please follow and like us:
error5
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top