Gezellige verjaardagen

– Derde plaats Viva columnwedstrijd 2008 –

Liters drank en een grote, vette taart. Ja, ik had er zin in. Laatst was mijn allerliefste tante jarig. Rond een uur of acht kwam ik aan en duwde haar een zak snoep in de hand. ,,Alsjeblieft, omdat je zo van kleurstof houdt,’’ zei ik met een trotse glimlach. ,,Eh, ja, dankje, alleen ben ik de komende tijd op dieet. Ik moet namelijk echt een aantal pondjes kwijt zo met de zomer voor de deur,” zei ze een beetje verontschuldigend. Ik antwoordde dat ze echt niet hoefde af te vallen, aangezien ze er gewoon gezond uitzag. Helaas kwam mijn complimentje niet aan, want twee tellen later hoorde ik haar alweer tegen een ander ratelen over Sonja Bakker, het Zone-dieet en sapkuurtjes. Gezellig, zo’n verjaardag…

Helaas komen dit soort scenario’s maar al te vaak voor bij ons. En ik ben bang dat dit niet alleen voor mijn familie geldt, maar voor families overal ter wereld. Er zijn namelijk maar een aantal onderwerpen die vrouwen met elkaar op een verjaardag bespreken: eten, afvallen en het uiterlijk in het algemeen. Het lijkt haast wel of vrouwen na het eten van een stuk taart zich vooral schuldig voelen tegenover het andere vrouwvolk op de verjaardag. Vooral als deze andere vrouwen in kwestie wel de discipline hebben om de hele avond op een stekje bleekselderij te kauwen. Wat de ‘etende’ vrouwen in feite niet zien, is dat de bleekselderijstokken wel de hele tijd zitten te kwijlen bij de aanblik van een lekkere calorieënbom. Gezellig, zo’n verjaardag.

Wat helemaal mooi is, is dat ze aan het einde van de avond wel helemaal teut zijn van de alcoholische versnaperingen. Tja, dat krijg je ervan als je een half liter wijn deponeert op een ondergrond van uitgekauwde takjes. Natuurlijk brengt deze aangename staat van zweverigheid het gesprek verder op gang. Manicures, pedicures, facelifts, oogcorrecties, scrubtechnieken, buikwandverkleiningen, nepnagels en noem maar op. Alles wordt uitvoerig door het vrouwvolk besproken. Natuurlijk wordt ook het vrouwelijk deel wat aan de overkant van de kamer zit besproken. Helaas niet ten goede. Zelf hebben ze het niet door. Gezellig toch, zo’n verjaardag?

Na een aantal jaren lang deze onzinverhalen te hebben aangehoord besloot ik dat genoeg was. Dat is de reden dat ik mij tegenwoordig vooral meng onder het oma-, oom- of het kindervolk. Ik neem een lekker vet stuk taart en als dat op is, gooi ik er gerust nog een aantal selderijstokjes met extra roomkaas tegenaan. Natuurlijk weet ik dat ook ik besproken zal worden door het observerende, kritische en zeikerige vrouwvolk. Het interesseert me geen barst. Ik en mijn taart hebben het prima naar ons zin met de andere levensgenieters. Gezellig toch, zo’n verjaardag!

Please follow and like us:
error5
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

One Comment

 1. Marcel Zweedijk

  Hoi Brenda,

  Leuk om je eerste artikel te mogen bewonderen op jouw nieuwe weblog, die tot stand is gekomen tijdens onze leuke samenwerking.

  Veel succes en dat je maar snel ‘ontdekt’ mag worden!

  Groetjes,
  Marcel Zweedijk

  Weblog Brenstoter.nl mogelijk gemaakt door:
  http://www.marcelzweedijk.com
  http://www.apps4web.nl

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top