Interview Elle Bandita: ‘Ik werd gepest, was de sjaak’

FOTO: JAN DE GROEN

Geschreven voor het AD Rotterdams Dagblad februari 2012

Wat zie je als je in de spiegel kijkt?

,,Mijn lichaam met een idioot erin. Spiegels vind ik niets. In mijn slaapkamer heb ik er één met een doek erover en die in de badkamer is superklein. Niet dat ik mezelf lelijk vind hoor, maar ik geloof dat je ijdeler wordt naarmate je vaker in de spiegel kijkt. IJdelheid vind ik een slechte eigenschap.”

Vind je het belangrijk hoe anderen eruit zien?

,,Nee, maar ik zie wel graag mooie mensen. Anderen mogen wat mij betreft best in de spiegel kijken.”

Je hebt je anderhalf jaar teruggetrokken. Wat was daar de reden van?

,,Ik zat er doorheen en had tijd nodig om erachter te komen wat ik nu eigenlijk wilde. Er zit niet veel geld in de muziekindustrie, vooral niet in het rockwereldje. De optredens en het maken van muziek vind ik geweldig – ik ben een echt podiumbeest – alleen het zakendoen trok ik even niet. De onderhandelingen, gesprekken met het management…”

Hoe kwam je dan aan geld?

,,Ik draaide plaatjes op feesten. Van hiphop tot rock. Na een jaar was ik er ergens ook wel klaar mee. Een goede vriend van mij stimuleerde me ook om verder te gaan met muziek. In maart komt het nieuwe project van Bullerslug, onze band, uit.”

En toen kwam het tv-programma Op zoek naar God van de EO…

,,Dat kwam precies op het juiste moment. Een vriendin van mij ging altijd naar boeddhistische retraites. Helemaal ontspannen en verlicht kwam ze dan terug. Ik wilde altijd met haar mee, maar heb het nooit gedaan. In de aanloop naar Op zoek naar God heb ik wel even getwijfeld. Shit, heel Nederland ziet me dadelijk op tv, is dat niet stom, vroeg ik mezelf af. Maar uiteindelijk was het heerlijk en precies wat ik nodig had: geen telefoon, geen internet en geen tv, hoewel ik die laatste toch al niet had. Het was een mooie afsluiting van mijn break.”

Huh? Heb je geen tv?

,,Al zes jaar niet, omdat er nooit wat leuks op te zien is. Alleen maar reclame. ”

Heb je God al gevonden?

,,Daarvoor moet je er ook echt in geloven. Ik zie God als een mannetje die boven met zijn vingertje naar beneden wijst. Zelf geloof ik in de energie die de kosmos draaiende houdt. Mijn tijd in het klooster was goed voor me, juist omdat het zo’n keiharde confrontatie met mezelf was. Ik vroeg me trouwens wel af waarom ze mij vroegen, want ik deed al anderhalf jaar amper wat.”

Wanneer kwam dat besef?

,,In het klooster vroegen ze op een gegeven moment of ik een schilderij wilde maken. Nou, ik de hele middag schilderen en toen ik het eindresultaat zag, vond ik het zo lelijk dat ik het woedend in het kampvuur gooide. Ik dacht: dit wil ik helemaal niet, ik wil muziek maken en feesten, terug naar mijn oude leven. En toen ik stiekem mijn gitaar pakte, voelde dat zo goed. Op dat moment wist ik het zeker: ik ga er weer voor.”

Je hebt een relatie met Christina Curry, die je tijdens het programma ontmoet hebt. Schoonmoeder Patricia Paay is helemaal weg van je…

,,Kijk, dat vind ik nou zo stom. Ik heb wel eerder relaties gehad, maar dat boeide mensen geen flikker. Nu het om Christina gaat, praat iedereen erover, zelfs het AD. Bij mij is alles extreem, zwart-wit zelfs. Ben ik depressief, dan ben ik dat heel erg. Met verliefd zijn is dat hetzelfde. Dus ja, ik ben verliefd, heel erg.”

Je bent niet vies van feestjes.

,,Ik hou wel van uitgaan, inderdaad. Afgelopen weekend was ik nog in de nieuwe BAR, vlakbij de Meent. Het uitgaan is door de jaren heen wel iets minder geworden. Ik ben wel vaak te ver gegaan met drugs en alcohol. Om eerlijk te gaan ga ik tegenwoordig soms nog steeds te ver. Zoals ik al zei: bij mij is alles extreem. Er zit geen rem op.”

Je woont nu in hartje Rotterdam. Wil je ooit verhuizen?

,,Ik woon hier goed en goedkoop, maar zou best ergens anders kunnen wonen. Lekker op een boerderij, in the middle of nowhere. In Rotterdam heb je weinig groen en weinig privacy. Als je naar het Kralingse Bos gaat, loopt iedereen daar met zijn hond en op Hoek van Holland vind je alleen maar dagjesmensen.”

Hoe was jij als kind?

,,Anders. Ik kom uit Maassluis, een klein stadje. Als je daar buiten de boot valt, ben je de sjaak. Ik was druk, viel op meisjes, leek op een jongetje en hield van de muziek van Nirvana en Slayer. Ik werd gepest, maar sloeg wel van me af. In die tijd ben ik wel zelf muziek gaan maken, omdat ik niet echt veel vrienden had. Op mijn kamertje zal ik vaak mijn op mijn gitaar te pingelen. Het was een heftige tijd, maar het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben, dus ik kan er ook niet echt mee zitten.”

Wanneer kwam de ommekeer?

,,Op de middelbare school kreeg ik vrienden die ook outsiders waren, maar op mijn vijftiende werd het pas echt leuk. Wel werd ik opstandiger. Zo ben ik één keer van school getrapt en ben ik er later zelf vanaf gegaan, terwijl ik nog leerplichtig was. Als ik er nu op terug kijk, hebben mijn ouders heel wat met me te stellen gehad. Roken, drinken, drugs gebruiken, politie aan de deur… Typisch pubergedrag.”

Hoe is de band nu met je ouders?

,,Prima, sinds ik op mijn 19de het huis uitging. Mijn ouders zijn heel anders dan ik, supernormaal. Een soort van Henk en Ingrid in een rijtjeshuis, met normale banen enzovoort. Gisteren was ik er nog en heb ik het nieuwe bankstel mogen bewonderen. Ik ben dankbaar dat ze zoveel geduld met me hadden.”

Wat is je grootste blunder?

,,Die heb ik ieder dag, als kluns zijnde. Ik stoot constant tegen dingen aan en ben sociaal nogal onhandig. De verkeerde dingen op het verkeerde moment zeggen, je kent het wel. Spijt heb ik overigens nooit. Van iedere ervaring leer ik.”

Ben je tevreden met je spiegelbeeld?

,,Jawel. Ik denk dat ik een leuk persoon ben voor de mensen die dat verdienen en die ik mag verdienen.”

PASPOORT

Wie: Elle Bandita (Ryanne van Dorst, 1984, Vlaardingen).

Opleiding: HAVO voor Muziek en Dans (niet afgemaakt).

Loopbaan: Zangeres-gitariste, speelde tot 2004 in meidenband Bad Candy, gaat solo, speelt in pop-punkband The Riplets. Eerste cd Love Juice (2005), Queen Of Fools (2009). Nu in EO-tv-serie Op zoek naar God.

Privé: relatie met Christina Curry, woont in Rotterdam.

Please follow and like us:
error5
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top