Interview Hef Bundy: ‘Ik werd moe van die bitches’

 

‘Hoogvliet is nog steeds een getto, maar ik blijf er wonen’ Foto: Jan de Groen

Wat zie je als je in de spiegel kijkt? ,,Ik zie een jongen van bijna 25 die hard aan het werk is. Die veel pijn heeft gezien, maar die gelukkig is. Iemand die probeert het maximale uit het leven te halen.”

Is uiterlijk belangrijk voor een rapper? ,,In deze wereld kun je er niet als een zwerver bijlopen. Ik probeer er verzorgd uit te zien zonder te overdrijven. Vroeger, toen ik net als rapper begon, droeg ik in mijn clips slippers en een baard. Die look heeft me bekend gemaakt.”

Je zegt dat je veel pijn hebt gezien. Hoe was jouw jeugd? ,,Ik ben opgegroeid in Hoogvliet en de Bijlmer, dat ze het getto noemden. Het was niet gemakkelijk, ik heb door de jaren heen veel gezien. Heb ook veel vrienden verloren door het harde straatleven. Er was veel armoede, ook bij ons thuis. Die armoede zorgt ervoor dat je foute dingen gaat doen. Bij ons thuis werd er drugs verkocht. Dan ging de bel en stond er weer een mannetje voor de deur. Wanneer er geen geld was, ging mijn vader naar de winkel en kwam hij terug met eten. Natuurlijk gestolen. Nu is dat gelukkig niet meer zo, mijn moeder is uit die wereld gestapt.”

Hoogvliet wordt door de gemeente al een aantal jaren flink aangepakt. Merk je daar iets van? ,,Het is nog steeds een getto. Je kunt gebouwen weghalen, mensen naar andere wijken overplaatsen en de hele buurt renoveren, maar dat verandert niets aan de mindset van bewoners. Zij zijn nog steeds bezig met overleven. Als je weinig geld hebt en je kan in één dag op straat een bedrag verdienen waar andere mensen een maand voor moeten werken, moet je sterk in je schoenen staan om nee te zeggen. Het blijft een constante strijd, iedere dag weer. De crisis helpt daar niet aan mee. Bovendien kunnen de jongeren nergens heen. Buurthuizen zijn vaak dicht.”

Toch ben jij er op een gegeven moment uitgestapt. ,,Dat was eigenlijk bij toeval. Mijn halfbroer Ado’nis zat in de rapformatie THC, één van de eersten die rap op straatniveau brachten. Ik zag hem in die tijd weinig. Op een dag kwam hij bij mij thuis terwijl ik tracks aan het downloaden was. Eentje was van THC. Toen vertelde hij dat hij hierbij zat. Vanaf dat moment ben ik zelf gaan schrijven. Mijn broer ondersteunde me. Hij leerde me onder andere hoe ik rijmschema’s moest maken. Ik kreeg zelfs huiswerk. Omdat ik toen geen auto had, reisde ik met de trein. De tofste nummers heb ik onderweg geschreven.”

Je woont nog steeds in Hoogvliet. ,,Ja, en daar blijf ik ook wonen. Ik doe nog steeds dezelfde dingen als vroeger. Samen met mijn vrienden hang ik nog steeds op straat als ik tijd heb. We doen niets fout, praten alleen. Laatst heeft de gemeente twee camera’s opgehangen omdat ze ons niet vertrouwen. Dat vind ik jammer.”

Bestaat die verleiding om het slechte pad te betreden voor jou nog steeds? ,,Af en toe heb ik een zwak moment, vooral wanneer er weinig geld binnenkomt. Het is al twee jaar geleden sinds mijn eerste album. De optredens worden minder. Iedereen denkt dat je het als rapper gemaakt hebt qua geld, maar het tegendeel is waar. Die financiële onzekerheid brengt je in de war. Omdat ik nog steeds met dezelfde mensen van vroeger omga, is het soms moeilijk om de verleiding te weerstaan. Tot nu toe lukt dat. Ik ben positief ingesteld en blijf hard werken. Toch denk ik af en toe dat ik op jonge leeftijd al verpest was. Het is makkelijk om aan geld te komen wanneer je slechte dingen doet. Hierna is het moeilijk om je levensstijl aan te passen.”

Zet jij je in voor de samenleving? ,,Ik besef dat ik rolmodel ben voor jongeren en dat is ook één van de redenen waarom ik een goed mens probeer te zijn. Jongeren probeer ik te motiveren om iets van hun leven te maken. Ik geef workshops en zet me in waar ik kan. Dat vind ik tof om te doen.”

Ben je weer bezig met een nieuw album? ,,Mijn nieuwe album komt in maart uit. Het heeft een ander geluid dan mijn eerste album. Ik heb goed geluisterd naar alle tips en opmerkingen over het eerste album. Maken wat je wil is onzin. Niemand maakt wat hij wil. Het moet tenslotte wel aanslaan bij je fans.”

Je noemt jezelf Hef Bundy. Hoe kom je aan die naam? ,,De naam Hef komt van Hugh Hefner. Mijn vrienden hebben mij die naam gegeven omdat ik bekend sta als iemand die van vrouwen houdt. De naam Bundy komt van Al Bundy van Married with Children. Net als hij steek ik altijd mijn hand in mijn broek als ik op de bank zit.”

Hoeveel vrouwen heb je dan gehad? ,,Ik heb ooit gezegd dat het er rond de duizend waren, maar zeker weten doe ik het niet. Tja, wat kan ik zeggen? Ik hou van vrouwen en kan niet zonder ze. Doordat ik in een korte tijd beroemd werd, verloor ik ook de controle. Op een gegeven moment ging mijn muziek er ook onder lijden. Ik was alleen maar bezig met vrouwen en werd er zelf moe van. Het was geen uitdaging meer. Spijt heb ik niet, maar ik ben wel blij dat het voorbij is. Ik heb nu ook een vaste vriendin.”

In je nummers noem je vrouwen vaak bitches. Vind je dat niet respectloos? ,,In mijn nummers heb ik het over een bepaald soort vrouwen. Niet iedereen hoeft zich aangesproken te voelen. In de wereld waar ik in zit lopen heel wat bitches rond. Vrouwen die om je status of om het geld met je willen zijn. Sommigen zijn heel direct in wat ze willen, ze bieden zich zonder omwegen aan je aan. Ik vind dat niets. Na een tijdje is het geen uitdaging meer.”

Ben je tevreden met je spiegelbeeld? ,,Zeker weten. Ik dank God iedere dag dat ik dit werk mag doen. Wat je niet breekt, maakt je sterker. Na al die onafgemaakte opleidingen die ik heb gevolgd, heb ik eindelijk een doel gevonden. Mijn moeder is trots op me.”

Wie: Julliard Frans, alias Hef Bundy (1987, Rotterdam).

Opleiding: na de middelbare school verschillende opleidingen (niet afgemaakt), lasopleiding Albeda College.

Loopbaan: nummer ‘Puur’ (2008), cd ‘Hefvermogen’. (2010), nieuwe cd in maart.

Privé: heeft een relatie.

Geschreven voor het AD Rotterdams Dagblad (09-02-2012)

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
error6
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top