Interview Joao Varela: ‘Ik hou nog steeds van ‘t spel’

FOTO: SANNE DONDERS

Wat zie je als in je in de spiegel kijkt? ,,Ik zie een man op een grote oceaan die op ontdekkingsreis is. Iemand die op zijn reis nog veel bijzondere avonturen hoopt te beleven. Ik kan niet voorspellen waar het spreekwoordelijke schip strandt.”

Namens de Lijst Pim Fortuyn was je van 2002 tot 2006 lid van de Tweede Kamer. Nu werk je in de accountantspraktijk. Waarom ben je uit de politiek gestapt? ,,Ik stond nog wel op de lijst, maar de partij behaalde geen winst meer. Ik vond het niet erg. Het waren roerige jaren die een mens niet in de koude kleren gaan zitten. Fortuyn werd vermoord, er waren verkiezingen en het eerste kabinet Balkenende viel vroegtijdig. En met mijn economische achtergrond is het niet onlogisch dat ik in de accoun-tantspraktijk ben gaan werken. Er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen. De politiek was een fase in mijn leven.”

Leeft het gedachtegoed van Pim Fortuyn nog in deze samenleving? ,,We hebben ervoor gezorgd dat het integratiedebat op de agenda werd gezet en dat er nagedacht werd over de toekomst van de verzorgingsstaat. Deze punten zijn anno 2012 nog steeds actueel.”

Wat heb jij persoonlijk van Pim geleerd? ,,Pim had als socioloog een voorspellende gave en zag in welke richting de samenleving zich bewoog. Hij leerde mij dat een mens door de eeuwen heen eigenlijk niet zoveel is veranderd. Het is de sociale context die altijd bepaalt hoe een mens handelt. Elk mens heeft liefde en haat in zich. De situatie waarin mensen verkeren bepaalt in hoeverre deze eigenschappen worden aangesproken. Ook leerde hij mij dat vrijheid belangrijk is, maar dat er wel grenzen zijn. Te veel vrijheid leidt ook tot losbandigheid. Zie bijvoorbeeld hoe bepaalde types met vrijheid op internet omgaan. Niet echt om over naar huis te schrijven.”

In de Tweede Kamer pleitte je voor drugscontroles in het verkeer. Waarom zette jij je hier zo voor in? ,,Ik heb me altijd verbijsterd over het feit dat alcohol in het verkeer wel werd gecontroleerd, maar drugs niet. Drugs, en in het bijzonder harddrugs in combinatie met alcohol, is zeer gevaarlijk in het verkeer. Het voorstel haalde het uiteindelijk niet omdat er nog geen betrouwbare testen op de markt waren. Drugs vind je in het bloed, dat zou betekenen dat er in het verkeer bloedtests afgenomen dienden te worden. Bij alcohol ligt dat anders. Ik heb zelf helemaal niets met drugs, heb er echt een afkeer van.”

Hoe was jouw jeugd? ,,Op 6-jarige leeftijd verhuisde ik naar Nederland. Het was een roerige tijd waarin ik het één en ander heb meegemaakt. Op mijn 8ste liep ik van huis weg. Ik was altijd al met het onderwerp vrijheid bezig en had een sterke eigen mening over keuzes die mensen maken. Ik hield me bezig met dingen waar andere kinderen op die leeftijd niets mee hebben. Hierna kwam ik in een pleeggezin terecht. Hier zijn mij heel veel nieuwe inzichten bijgebracht.”

Had het ook iets te maken met de overgang van Kaapverdië naar Nederland? ,,Misschien wel. In Kaapverdië leefde ik op een boerderij. Ik had een klein hondje en haalde ‘s avonds met mijn vriendjes water met een emmer op mijn hoofd. Nederland was een hele omschakeling.”

Hoe is het contact nu met je biologische ouders? ,,Ik zie ze regelmatig. Het contact is goed. Ik ga regelmatig bij ze langs, net zoals bij mijn pleegouders. Dan eten en praten we samen.”

Wat is je grootste blunder? ,,Tijdens de verkiezingscampagne gingen we met het hele team parachutespringen. De landing was een ramp, ik kwam verkeerd terecht. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nog steeds last van. Mijn loopvermogen is aanzienlijk verslechterd. En dat weten mijn tegenstanders op de tennisbaan maar al te goed.”

Je geeft lezingen, werkt fulltime, schrijft columns en zat in de politiek. Toch speelde je ook tennis in de eredivisie. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar? ,,Het heeft alles te maken met je instelling en een goede planning. Je moet investeren in wat je wilt bereiken. Tennis was ook mijn ontspanning. Nog steeds hou ik van het spel en van sporten in het algemeen. Mijn motto is niet voor niets: plan your work and work your plan!”

Je hebt enorm veel bereikt voor iemand van 37. Welke toekomstplannen staan er nog op de agenda? ,,Ik wil mijn bijdrage leveren aan het onderwijssysteem en de economie in met name Afrikaanse landen. Het internet maakt het mogelijk dat Afrika eindelijk de aansluiting kan maken met de rest van de wereld. Via internet zou ik graag een e-learningsysteem opzetten waarin Afrikaanse jongeren op westerse universiteiten kunnen studeren. Met de vergaarde kennis kunnen zij hun talent aanbieden aan de rest van de ereld.Je kunt bijvoorbeeld denken aan het bouwen van websites, ontwikkelen van software en trading activiteiten. Het internet maakt het voor deze mensen mogelijk om in hun eigen land diensten te leveren aan de rest van de wereld en daarmee in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Dat geeft mensen een waardigheid en trots. Wij zijn in de positie om ze deze kansen te geven.”

En op het gebied van sport? ,,Verder hoop ik in de toekomst een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het ABN-AMRO tennistoernooi in Ahoy. Wat mij betreft zou het tennistoernooi opgeschaald kunnen worden naar een Super-9 toernooi. Het toernooi trekt meer bezoekers dan ieder ander indoortoernooi in de wereld en verdient dan ook een hogere status op de internationale tennisagenda.”

Ben je tevreden met je spiegelbeeld? ,,Er valt nog heel wat te schaven, maar tot nu toe ben ik tevreden.”

Paspoort

Wie: João Varela (1974, Kaap-Verdië). Opleiding: vwo, economie en accountancy op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Loopbaan: werkte bij de Franse multinational L’Oréal, zat van 2002 tot en met 2006 in de Tweede Kamer namens de Lijst Pim Fortuyn en werkt sinds 2007 in een accountantspraktijk. Varela was ook Nederlands kampioen verspringen en speelde tennis in de eredivisie. Privé: relatie, woont in Rotterdam.

Geschreven voor het AD Rotterdams Dagblad (29-03-2012)

Please follow and like us:
error5
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top