Interview Suzanna Lubrano: ‘Ik wil het liefst alles tegelijk.’

FOTO: SANNE DONDERS

Geschreven voor het AD Rotterdams Dagblad, maart 2013

Wat zie je als je in de spiegel kijkt?

,,Iemand die nog zo veel te doen heeft en die nog behoefte heeft aan bepaalde ervaringen in het leven. Ik wil mensen graag helpen, zo veel als ik kan. Dit kan door mijn eigen ervaringen en die van anderen te delen.”

Wanneer kwam het besef dat je mensen echt raakt met je nummers?

,,Dat was tijdens een concert in Angola. Toen ik een oud nummer speelde, raakten mensen in de zaal zo geëmotioneerd dat ze moesten huilen. Ik zal dat nooit vergeten, omdat dit de eerste keer was dat ik besefte dat ik mensen met mijn muziek kon helpen. Nog steeds als ik het nummer Razao d’nha vida speel, denk ik terug aan dat moment. Het heeft ook mij geraakt.”

Waar gaan je nummers over?

,,Mijn nummers gaan vaak over relaties, een universeel onderwerp. Sommige mensen geven meer in de relatie dan de ander of ze hebben het idee dat het gras altijd groener is aan de overkant, wat niet altijd zo is. Mijn laatste track, Tardi di mas (veel te laat), gaat daar ook over. Wanneer ik dat lied zing, zeg ik: wat je hebt, waardeer ik. Probeer met je partner over problemen te praten, zodat de liefde niet verdwijnt, want dat is zonde.”

Bij jou is het gras aan de overkant dus niet altijd groener?

,,Nee, wanneer ik een relatie heb, sta ik daar vanaf het begin sterk in. Ik wil dan samen groeien. Ik ben een spiritueel persoon, geloof erg in de kracht van positiviteit en dat wil ik uitdragen. Om me heen zie ik steeds meer gedeprimeerde mensen.”

Hoe komt dat, denk je?

,,Materialisme, vooral onder jongeren, maar ook zeker onder ouderen. Videoclips geven ook echt het slechte voorbeeld. Vrouwen worden daar niet in gewaardeerd en het draait allemaal om mooie sieraden, geld en dure auto’s. Teksten zijn soms ronduit vulgair. Dat was vroeger een stuk minder, omdat er ook meer gecensureerd werd. Zelf pas ik altijd erg op met wat ik zeg en hoe ik mezelf presenteer. Je zal mij nooit halfnaakt in een clip zien, zoals Beyoncé of Rihanna. Daar ben ik veel te ingetogen voor.”

Je vader is een tijdje terug overleden. Hoe ga je om met zo’n tegenslag?

,,Iemand waar je veel van houdt, is er opeens niet meer. Nooit meer, en dat is moeilijk. Toch moest ik door blijven gaan, want met mijn verdriet kon ik hem niet terughalen. Mijn vader zei altijd: wees sterk en hou moed. Ik weet zeker dat hij zou willen dat ik doorga. Ik herhaal deze zin vaak, hoewel het gemis natuurlijk altijd blijft.”

Op je vierde verhuisde je vanuit Kaapverdië naar Rotterdam. Hoe was dat voor jou?

,,Ik heb alleen maar fijne herinneringen aan mijn jeugd. In Rotterdam groei je op tussen verschillende culturen, wat ik erg belangrijk vind. Zo ging ik met Turken, Marokkanen, Surinamers en Nederlanders om. Dat was goed voor mijn ontwikkeling. Problemen met de verhuizing heb ik nooit gehad. Op mijn 20ste ging ik voor het eerst terug en besefte toen dat ik Kaapverdië eigenlijk niet kende. Het moest zogenaamd van mij zijn, maar dat was het niet. Toch vond ik het heel fijn om het opnieuw te ontdekken.”

Sinds een jaar woon je toch weer in Kaapverdië. Wat was daar de reden van?

,,Het kwam beter uit, omdat ik vanwege mijn muziek veel door Afrika reis. Het leven is anders in Kaapverdië. Mensen zijn heel open, vriendelijk en gastvrij. Ik wil hier een huis laten bouwen – nu woon ik nog in een huurhuis aan het strand – en een project opzetten. Wat dat inhoudt, mag ik nog niet verklappen.”

Hoe reageerden jouw vier kinderen op de verhuizing?

,,Ze waren erg enthousiast. Het leven is daar totaal anders en speelt zich meer op straat af. In Nederland zaten ze vaak voor de tv, maar in Kaapverdië spelen ze vaak buiten en kunnen ze weer kind zijn. Natuurlijk missen ze hun familieleden en vrienden in Nederland wel, maar er zijn zoveel voordelen. De McDonald’s missen ze ook, want die heeft Kaapverdië nog niet. Tot die tijd moeten ze het met verse vis doen. Het Portugees op school hebben ze gelukkig ook snel opgepikt.”

Is het moeilijk om het gezinsleven met werk te combineren, aangezien je zo veel reist?

,,Als ik reis, vangt mijn familie in Kaapverdië de kinderen op. Bovendien blijf ik nooit lang weg. Ik probeer zo veel mogelijk bij mijn kinderen te zijn, hen te steunen in alles wat ze doen en hen het verschil tussen goed en kwaad bij te brengen. De kinderen zingen ook, maar ze moeten zelf weten of ze daar verder mee willen. Het belangrijkste is dat ze leren hun passies te ontwikkelen en later hun eigen weg vinden.”

In andere delen van de wereld, zoals Afrika, ben je erg beroemd. Kun je in Nederland nog normaal over straat?

,,In Rotterdam wel. Mensen herkennen je, maar wijzen of kijken vaak alleen maar. Laatst kwam er een Marokkaanse jongen op me af die vroeg: ben jij niet die vrouw van de tv? Rotterdammers met een andere afkomst dan de Nederlandse herkennen me vaker, misschien ook omdat ik zouk-muziek maak.”

Is uiterlijk belangrijk voor je?

,,Ik ben daar niet zo mee bezig. Natuurlijk probeer ik er leuk uit te zien als artiest, maar ik hou niet van lagen make-up. Fans die mij op tv zien, zien dezelfde persoon op straat. Tijdens fotoshoots heb ik het vaak moeilijk, omdat de visagisten altijd veel make-up op willen smeren. Dan zie ik oude foto’s terug en vind ik het lelijk. Ik hou het graag zo natuurlijk mogelijk. Nu heb ik ook geen make-up op.”

Wanneer komt je nieuwe album uit?

,,Waarschijnlijk over een paar maanden, als alle puntjes op de i zijn gezet.”

Ben je tevreden met je spiegelbeeld?

,,Ja, maar ik heb nog steeds het idee dat ik veel moet doen, alleen heb ik geen idee waar ik moet beginnen. Geduldig afwachten kan ik niet. Ik wil het liefst alles tegelijk.”

PASPOORT
Wie: Suzanna Lubrano (1975, Kaapverdië), groeide op in Rotterdam, woont sinds kort in Kaapverdië.
Opleiding: MMO Detailhandel
Loopbaan: Begon als 18-jarige als zangeres bij Rabelados. Debuutalbum Sem bó nes mund was in 1997 een succes in Kaapverdië, Angola en Mozambique. Won verscheidene awards, zoals die voor beste vrouwelijke Afrikaanse artiest.
Privé: Relatie, vier kinderen (15, 6 en twee van 7 jaar).
Please follow and like us:
error5
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top