Jonge Egyptenaar vreest Morsi
De stemmen zijn geteld: Mohammed Morsi is de nieuwe president van Egypte. Hij volgt hiermee de vorig jaar vertrokken president Hosni Mubarak op. Hoewel de Moslimbroeders de uitslag omschrijven als een ‘overwinning voor de revolutionairen’, zien de revolutiejongeren dit anders. Zij bereiden zich voor op het ergste.
Rest in peace, Egypt, schrijft de 27-jarige Tarek net na de verkiezingsuitslag op zijn Facebookpagina. De overwinning van Morsi zint hem niet. Terwijl de aanhangers van de Moslimbroederschap op Tahrir feestvieren, gooit hij zijn frustratie er online uit. Het Tahrirplein is allang niet meer de plek van de revolutiejongeren, vandaar dat hij er ook niet meer komt. Het land is volgens hem naar de verdoemenis. ,,Dat was het al, maar nu is het nog erger. Wij krijgen een president die ouderwetse ideeën heeft, en dat terwijl we vooruitgang wilden.’’
Ondertussen is Muhammad op zoek naar nieuw onderkomen. De 26-jarige Egyptenaar is Egypte al jaren zat, maar had de hoop dat de revolutie daar verandering in zou brengen. Nu een Moslimbroeder de verkiezingen heeft gewonnen, staat zijn besluit vast. ,,Wij liberalen hebben geen vrijheid meer. Shafiq was beter geweest, ondanks het feit dat hij onder Mubarak werkte. Nee, ik zie dit niet goed komen.’’ Muhammad geeft aan depressief te zijn door de uitslag.
Op een andere Facebookpagina is de stemming grimmiger. ,,You fucking idiots,’’ noemt Mahmoud het Egyptische volk. ,,How the hell can you vote for someone who wants to turn Egypt into Iran?’’ Samen met zijn vrienden was hij één van de voorlopers van de revolutie. Tijdens de eerste demonstratie op Tahrir werd hij zelfs door het leger in elkaar getimmerd. Het duurde maanden voordat zijn kaak hersteld was.
Veel jonge Egyptenaren in de leeftijd van 20 tot en met 30 jaar zagen tegen de tweede ronde van de verkiezingen op. Zij noemden het kiezen tussen twee kwaden. Liever hadden ze een kandidaat als socialist Hamdeen Sabahi in ‘de finale’ gezien. ,,Een moslimbroeder of iemand uit het gehate Mubarak-regime,’’ legt Mahmoud uit. ,,Van alle mogelijk slechte verkiezingsuitslagen is dit veruit de slechtste. Is dit nou waar we een jaar lang voor op Tahrir hebben gestaan? Voor Morsi?’’ Zijn kleine broertje vult hem aan: ,,Als het Shafiq was geworden, had je net zo hard geschreeuwd.’’ Mahmoud beaamt dit.
Op Facebook verschijnen updates met de woorden ‘Fuck you’, ‘I already packed my bags’ en ‘Game over’. De jongeren zijn bang dat ze na de revolutie nog minder bewegingsvrijheid krijgen en dat de islam te veel invloed krijgt. Toch zijn sommige jonge Egyptenaren blij met de uitslag. ,,Lang leve de nieuwe president Morsi,’’ gooit Adel eruit. Helaas vindt niemand in zijn vriendenkring het leuk, zelfs niet op Facebook.
Leave a Reply