Generaal Sisi, verlosser of dictator?

Geschreven voor het Algemeen Dagblad 

‘Egypte 3 jaar na revolutie een verscheurd land’

CAIRO- Precies 3 jaar na de revolutie is de chaos in Egypte nog onverminderd groot. Toch blijft generaal Sisi, de man die vorig jaar president Morsi afzette, onverminderd populair. In hem zien de meeste Egyptenaren de man die het land uit de chaos kan redden.

Afgelopen zaterdag. Het is feest op het Tahrirplein. Maar wel een grimmig feest. Het volk herdenkt de Egyptische revolutie, die precies 3 jaar geleden het volk nieuwe hoop gaf. Er wordt gefeest, maar er wordt opnieuw ook zwaar gevochten. Eén naam ligt hier op ieders lippen: die van Abdel-Fatah al-Sisi.

Vrouwen die met Egyptische vlaggen zwaaien, scanderen zijn naam. Ze roepen dat hij zich verkiesbaar moet stellen voor het presidentschap. Jonge mannen poseren trots met militairen, sommige soldaten krijgen zelfs een kus. Duizenden zingen het Egyptische volkslied, afgewisseld met leuzen als ‘alle Moslimbroeders moeten geëxecuteerd worden’.

,,Generaal Sisi is een echte man,” zegt Nevine Farag, een 53-jarige vrouw uit Caïro. ,,Hij heeft ons gered van Morsi en zijn terroristen: de Moslimbroeders. Ik hoop dat ze allemaal worden opgesloten.”

Zijn populariteit blijkt uit alles. Chocolaatjes met de afbeelding van Sisi vinden gretig aftrek. Verkopers verdienen geld met posters, T-shirts en zelfs ondergoed met zijn gezicht erop. De Egyptische media spreken vol lof over het leger en prediken haat tegenover de Moslimbroederschap, die ondertussen als terroristische groepering is aangemerkt.

Held

De Egyptische generaal werd prompt een nationale held toen hij op 3 juli de eerste democratisch gekozen president, Mohammed Morsi, afzette. ,,Velen denken dat hij een eind kan maken aan de chaos, de slechte economie en de aanslagen,” zegt student Hassan el-Akkad. ,,Vooral vrouwen en minderheden zijn fan van Sisi, omdat hij hun in de hernieuwde grondwet meer rechten heeft toegekend. Morsi dacht alleen aan het geloof.”

Toch is niet iedereen blij met de generaal. Jeugdactivisten die een prominente rol hadden tijdens de revolutie in 2011, waarbij Hosni Mubarak opstapte, hekelen het autoritaire bewind van het leger.

De regering van Sisi is sinds de zomer bezig met een felle strijd tegen de Moslimbroederschap. Kritische geluiden worden niet geduld. Duizenden activisten, journalisten en politieke tegenstanders werden de laatste maanden gearresteerd. Ook vielen er honderden doden tijdens protesten.

,,Het oude regime is terug, alleen met nieuwe gezichten,” zegt activist Amr Mohammed van de revolutionaire jeugdgroep 6 April. ,,De onwettige detenties, de onderdrukking en het zomaar neerknallen van politieke tegenstanders. Dat waren juist de dingen waar we 3 jaar geleden tegen in opstand kwamen.”

De 23-jarige activist was jarenlang op het Tahrirplein te vinden, eerst tegen Mubarak, toen tegen het leger en vervolgens tegen Morsi. Maar tijdens de derde herdenking van de revolutie blijft hij voor de verandering thuis.

,,Hoe kan ik feestvieren als er niets is om trots op te zijn? Mijn vrienden zitten onterecht in de gevangenis en velen zijn de laatste jaren omgekomen,” zegt hij somber. ,,Sisi is een moordenaar, een dictator. Hij is nog erger dan Mubarak.”

Sympathisanten van de Moslimbroederschap en andere tegenstanders van de huidige regering zijn van mening dat de politiestaat van Mubarak terug is. De aanhoudende chaos die na de afzetting van Morsi ontstond, wordt door de interim-regering met harde hand de kop ingedrukt: onaangekondigd protesteren is verboden en iedereen die contact heeft met leden van de Moslimbroederschap loopt de kans om in de gevangenis te belanden.

Feestvreugde

Maar een groot deel van de Egyptische bevolking staat nog altijd achter Sisi. Op het Tahrirplein gaat de feestvreugde tot diep in de nacht door, terwijl het in de rest van het land uit de hand loopt. In heel Egypte raken politieagenten slaags met tegenstanders van de generaal, voornamelijk aanhangers van de verdreven president Morsi. Hierbij vielen 49 doden en honderden gewonden.

De onlusten begonnen een dag voor de viering al toen een serie autobommen afging in het centrum van Caïro. Een terroristische groepering uit de Sinaïwoestijn eiste de aanslag op, maar veel Egyptenaren linken deze alsnog met de afgezette president Morsi en de Moslimbroederschap.

,,Met iedere aanslag groeit de sympathie voor het leger. Egyptenaren denken dat Sisi hier een einde aan kan maken, maar wat als hij juist degene is die deze ellende veroorzaakt?” vraagt Yasmine Badie zich hardop af.

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

You Might Also Like

Leave a Reply

Brenda\\\\\\\'s Anti-spam *

Back to top